Pracując umysłowo, priorytetem z reguły jest szybkość i trafność podjętych decyzji. Jest to niezbędną cechą efektywnego menagera. Dlatego takie osoby zazwyczaj dbają o regenerację (odpoczynek i sen), regularną aktywność fizyczną oraz dietę. Na tym ostatnim czynniku, a mianowicie na obecności witamin i mikroelementów w naszej diecie warto tu skupić uwagę.
O które witaminy i mikroelementy właściwie chodzi i dlaczego są one tak ważne?
Witaminy grupy B, a szczególnie cholina (witamina B4) i niacyna (witamina B3), są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego.
Niedobór witaminy B3 przyczynia się do osłabienia pamięci, kłopotów ze skupieniem uwagi, bezsenności. Niacyna jest w tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika.
Cholina, czyli witamina B4 potrzebna jest do powstania acetylocholiny – jednego z neuroprzekaźników. W znacznym stopniu poprawia pamięć. Niedobór choliny prowadzi do ospałości, i pogorszenia pamięci. Odkryli to naukowcy zajmujący się chorobą Alzheimera. Źródłem witaminy B4 są orzechy, ryby, żółtka kurzych jajek, pomidory, szpinak, soja i kiełki pszenicy.
Wśród mikroelementów na pracę umysłową i skupienie się bezpośrednio oddziałuje:
Żelazo jest nośnikiem tlenu. Można go znaleźć w orzechach, roślinach strączkowych, owocach pestkowych, warzywach liściastych, rodzynkach, jabłkach. Jego niedobór zmniejsza zdolność myślenia i uczenia się.
Cynk, którego większe ilości wykrywa się w organizmach dzieci o wybitnej inteligencji, jest w ostrygach. Obficie występuje też w pestkach dyni.
Magnez jest niezbędny do produkcji enzymów współpracujących z witaminami B1 i B6. Razem w wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych. Chroni przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Podobnie jak witaminy B jest wypłukiwany przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę.
Potas poprawia dotlenienie mózgu. Jego źródła są: winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, brzoskwinie, pomidory i ziemniaki.
Fosfor poprawia nastrój, zwiększa inteligencję, dodaje sił witalnych. Jest potrzebny, by nie zawodziła nas pamięć. Znajduje się w rybach.
Brak kwasu linolowego (CLA) powoduje osłabienie koncentracji, utratę pamięci, apatię, a nawet halucynacje. Można go znaleźć w tłuszczach rybnych i roślinnych
Jeśli potrzebujemy koncentracji umysłowej w pracy oraz zależy nam na szybszym podjęciu trafnych decyzji, musimy koniecznie zadbać o obecność opisanych wyżej składników w jadłospisie posiłków w pracy jak i w domu.